HABERLER

HABERLER

Projenin Doğuşu

Ankara Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulunun mücavir alan sınırı içindeki çiftliklerin kapatılmasına dair kararı üzerine, çiftlikleri bu sebeple kapatılan Ankara ili Etimesgut ilçesi Bağlıca Köyünde besicilikle uğraşan bir grup üretici ve Sincan Kaymakamlığı’nın ortak bir girişimi ile Sincan Hayvancılık Bölgesi Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştiriciliği Projesi, Sincan Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin de kurucuları arasında bulunduğu ve gerekli finansmanı sağlamak amacıyla S.S. Doğal Besi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifimizin 23/08/2002 tarihinde kurulması ile başlamış bulunmaktadır. Mevcut arazi üzerinde yapılması planlanmış olan bu proje, daha önce ülkemizde benzeri olmayan bir proje olarak tasarlanmıştır.

Hayvancılık tesislerinin kurulması, hayvansal üretimin artırılması, yeni istihdam alanlarının yaratılması amacıyla devletin verdiği bu arazinin tapusu 08/08/2003 tarihinde Arsa Ofisi’nden Sincan Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne, 19/08/2004 tarihinde Sincan Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden Kooperatifimize geçmiştir.

Arazimiz Anayurt mahallesi 996 parsel olup 2.865.000 metrekaredir. Ankara Atıksu Arıtma Tesisi ile Başkent(Malıköy) Organize Sanayi Bölgesi arasında, Ankara Çayına paralel düz bir arazidir. Esenkent ve Türkobası tren istasyonları arazinin iki ucuna oldukça yakın bir mesafededir. Sincan'dan yaklaşık 23 km., Eskişehir yolu-Malıköy ayrımından 20 km. uzaklıktadır. Yaklaşık 7,5 km. uzunluğunda ve 2.865.000 metrekare alanı kapsayan arazimiz kooperatifimizin eline geçtiğinde, önemli bir kısmını bataklık alanlar oluşturmaktaydı.

Kooperatifimiz tarafından bataklık alanın kurutulması için büyük uğraş ve emek sarf edilmiş, aynı zamanda da para harcanmıştır. Arazi üzerinde yerleşim ve bireysel ahırların etüt plan çalışmaları tamamlanmış, 147 adet damızlık sığır işletmesi ile 86 adet kasaplık sığır işletmesi oluşturulmasına karar verilmiş, çiftliklere hizmet edecek ortak kullanım alanları, ortak hizmet alanları, tesisler için alanlar ve sosyal hizmet alanları oluşturulmuştur.

Arazinin 1/25.000, 1/5.000 nazım imar planları, 1/1.000 imar planı ile parselasyon planı bitirilmiş, imar planı onaylanmıştır.

19.03.2006 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısında alınan karar gereği şerefiye tespit komisyonu oluşturulmuş; Bu komisyonun hazırlamış olduğu rapor doğrultusunda her parsele ait ayrı ayrı şerefiye bedelleri tespit edilerek 27.05.2006 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısı ile noter huzurunda parsel çekilişleri yapılmıştır.

Bu çekilişten sonra 1. Etaptaki arazilerin düzeltme işlemleri yapılmış; Üst yapı projeleri hazırlanmış, alt yapı projeleri hazırlanarak, Büyükşehir Belediyesi’ne onaylattırılmıştır.

İnşaatların ruhsata ve yapı denetime tabi olmadan yapılabilmesi için Bayındırlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, T.B.M.M., Büyükşehir Belediyesi, Sincan Belediyesi nezdinde çalışmalar yapılmış; Bu çalışmalar sonucunda Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Sincan Belediyesi’nin çıkarmış oldukları meclis kararları ile bu bölgede yapılacak inşaatlardan belediyelerin tahsil ettikleri harçların alınmamasına karar verilmiştir.

Arazinin merkezi bir noktasına şantiye binası kurulmuş; Üç adet konteyner yerleştirilmiştir.

Şantiye alanında arazide çalışan işçilerin kullanımı için banyo/WC yapılmış; şantiye alanının güvenliği için etrafı tel örgü ile kapatılarak 1 adet 70 m2 işçi evi yaptırılmıştır.

Arazinin güney kısmı tel örgü ile çevrilmiş, yaklaşık 9 km tel örgü yaptırılmıştır. Bunun dışında araziye giriş ve çıkışları kontrol altında tutabilmek amacıyla 3 farklı noktaya nizamiye kapısı konmuştur.

2008 yılında ağaç fidanları Sincan Kaymakamlığından, diğer hizmet ve masraflar kooperatifimiz tarafından karşılanmak suretiyle, akasya ve badem ağaçları dikilmiştir.

2009 ve 2010 yılları içersinde de çeşitli dönemlerde Orman Bakanlığı'ndan bedelsiz olarak alınan ağaç fideleriyle de ağaçlandırma çalışmalarına devam edilmiştir.

Kooperatifimizde mevcut tarım alet-makinalarının ve iş makinalarının korunması amacıyla şantiye merkezine bir sundurma yapılmış, şantiye etrafı tel örgüyle çevrilmiştir. Ayrıca, şantiye merkezinde araç ve makina yıkama-yağlama, bakım onarım alanı oluşturulmuştur.

Yöredeki Ankara çayı, su arıtma ve arazinin bataklık kısımlarından kaynaklanan sinekler için sinekle mücadele başlatılmıştır.