Silaj

Yeşil ve suca zengin yemlerin havasız ortamda depolanması sonucu fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) elde edilen sulu kaba yeme silaj veya silo yemi denir. Kaba yemlerin sindirilme özelliklerini artırma ve kaba yemleri en az besin madde zayiatı ile saklama yöntemlerinden birisi de silaj yapımıdır.

Silaj, hayvancılıkta maliyeti düşürmesi ve verimi artırması nedeniyle vazgeçilmez bir sulu yemdir. Optimal olgunluk safhasında biçilen yeşil otlar silajdan ve kuru ottan daha lezzetli ve daha yüksek kalitededir. Ancak yeşil ot temin etmek iklim ve mevsimlere bağlıdır. Bu nedenle kaba yemler hasattan sonra kuru ot veya silaj olarak depo edilir. Hayvancılıktaki en önemli gider yeme yapılan giderdir. Yem maliyetinin azaltılmasında silaj önemli bir yer tutmaktadır. Bir dekardan elde edilen en ucuz kaba yem silajdır. Yapılan araştırmalar en kaliteli ve en ucuz silajın mısır silajı olduğunu ortaya koymuştur. Sulu alanlarda mısır ve yonca silajı, sulanmayan yerlerde ise arpa-fiğ silajı yapılabilir.

Kamış, saz ve pirinç kavuzunda silis ve lignin fazla olduğu için silajları iyi olmaz.

İçinde yeterli miktarda mısır tanesi bulunan mısır silajı, kaliteli ot silajı veya diğer silaj çeşitleri belirli miktarlarda besi sığırlarına verilebilir. Son yıllarda 20 kg.’dan daha fazla süt veren ineklere mutlaka silaj verilmesi gerektiği kabul edilmiştir. Fazla süt veren ineklere fazla kesif yem vermek gerekir. Yeşil ot fazla verilirse işkembe dolmakta ve kesif yem için yer kalmamaktadır. Bu nedenle de fazla süt alınamamaktadır. Bugün bazı hayvancılık işletmelerinde bütün bir yıl hayvanlara silaj verilmektedir. Silaj hayvancılıkta yem maliyetini düşüren önemli bir kaba yemdir.

SİLAJIN FAYDALARI VE AVANTAJLARI

1) İklim şartları nedeniyle yeşil yemlerin kuru ot olarak saklanamadığı yerlerde silaj olarak saklanması daha uygundur. Silaj olarak depo edilen yeşil yemlerde besin madde kaybı en azdır. Besin madde kaybı kuru otta %40-60, silajda %5-10’dur.

2) Silaj kış aylarında hayvanların suca zengin yem ihtiyacını karşaılar, kolay hazmedilir ve hayvanların iştahını açar. Ayrıca silajın hazım kanallarını yumuşatıcı (laksatif) özelliği vardır. Sindirilmesi kolaydır ve kabızlığı önler.

3) Aroması ve tadından dolayı silajı hayvanlar iştahla yer. Silo yemleri iyi bir vitamin kaynağıdır.

4) Silo yemindeki yabancı ot tohumlarının çimlenme özelliği kaybolur. Böylece yabancı ot tohumları(küsküt gibi) tarlaya taşınmaz. Silo edilmeden hayvanlar tarafından yenmeyen yemler, silo edilince yenir hale gelir. Yeşil ot olarak yendiği zaman zararlı etkiye sahip otlar silaj yapılınca bu zararlı etkilerini kaybederler.

5) Silaj yeri ot muhafaza yerine göre daha ucuza mal edilir. Kuru ota göre daha az yer kaplar. Daha küçük alanda daha fazla yem depolanır. 1 m3 hacme 180-200 kg. saman, 500-1100 kg.(ortalama 600-800 kg.) silaj depolanır.

6) İkinci üründen silaj yapılarak tarla daha çabuk boşaltılır. Yonca gibi yeşil otların birinci biçimi yabancı ot ihtiva edeceğinden silo yapılmaları daha uygundur.

7) Kuru otta yangın tehlikesi var, silajda yoktur.

8) Silo yemleri açılmadıkça bozulmaz, kıtlık zamanının yemidir.

KAYNAK

ERGÜN, N.,2005. Besicilik. Bilal Ofset Matbaacılık, Denizli